Naturregnskap for helhetlig plan for Oslofjorden

Hvordan kartlegging og verdivurdering av økosystemtjenester kan bidra til å snu utviklingen på økosystemforringelse av urbaniserende kystområder.

Nyheter om prosjektet

September. 2024

MAREA internasjonalt samarbeid

Indonesisk delegasjon på besøk til NIVA-Hav for Utvikling Indonesia Havregnskap

Siden 2023 samarbeider NIVA med Statistisk sentralbyrå om Hav for Utvikling Indonesia: havregnskap, finansiert av NORAD. Målet med prosjektet er å støtte den indonesiske regjeringen for å lage havøkosystemregnskapet for Savuhavets marinverne områder. NFR-prosjektet MAREA (Naturregnskap for helhetlig plan av Oslofjorden) er det hovedforskningsprosjektet for erfaringsdeling mellom de to landene. Seniorforsker Dr. Wenting Chen er prosjektleder fra NIVA.

10. september besøkte den indonesiske delegasjonen NIVA Oslo-kontoret.NIVA forskningsdirektør Marianne Olsen hadde et velkomment foredrag på vegen av NIVA-ledelsen. Seniorforsker Dr. Trine Bekkby presenterte "Sjøgress i Norge: status og trusler, kartlegging og overvåking og restaurering" og seniorforsker Dr. Kasper Hanker presenterte "Blå skog i Norge - karbonlagring og -lagring, og anvendte metoder". Forskningsleder Paul Berg og forskningsassistent Ragnhild R. G. Torstensen fra marinbiologisk seksjon deltok på møtet. Møtet ble moderert av Dr. Wenting Chen.

På ettermiddagen dro delegasjonen på besøk til NIVA-laboratoriet Solberstrand. Gruppen ble ønsket velkommen av Tommy Marelius.

Delegasjonen besøkte ballastvannstasjonen, hardbunnsbassengene, de innendørs tangdyrkingsanleggene, fisketankene og avløpsvannets algebassenger.

«Delegasjonen var svært imponert og har uttrykt stor interesse for vårt arbeid, spesielt arbeidet med naturregnskap og hvordan vi bruker denne kunnskapen til å støtte kystarealplanleggingen», sier Dr. Wenting Chen

Nyheter fra Styrker internasjonalt samarbeid.

MAREA internasjonalt samarbeid

3. juli 2024

5. globale dialogen om bærekraftig havutvikling (Bali, Indonesia)

På vegne av MAREA-teamet presenterte forskningssjef Paul Berg og seniorforsker Wenting Chen fra NIVA tilstands- og arealregnskapet for utvalgt habitater for Oslofjorden, samt prosjektkonseptet, på et sidearrangement under den 5. globale dialogen om bærekraftig havutvikling. Arrangementet ble samorganisert av INECO-prosjektet, et kapasitetsbyggingsprosjekt med fokus på økosystemregnskap i India.

5. globale dialogen om bærekraftig havutvikling (Bali, Indonesia)

11. juni 2024

Advisory board møte

MAREAs advisory board møte ble avholdt både på teams og på kontorene til NIVA i Oslo den 11. juni 2024. Det var rundt 20 deltakere fra både forskning og forvaltning og med besøk fra Irland, Storbritannia, Sør-Korea og Canada. Møtet var et viktig holdepunkt for å dele kunnskap og reflektere over utført arbeid både knyttet til prosjektet og til erfaringer med naturregnskap internasjonalt.

Dagen startet med en introduksjon fra prosjektleder Wenting Chen med et overblikk over prosjektet, med påfølgende presentasjoner om Oslofjorden og resultater fra MAREA så langt:

  • For å se litt tilbake ble det holdt et foredrag av Haakon Thaulow (tidligere direktør fra NIVA) om miljøhistorien til Oslofjorden og dens endringer igjennom tiden.
  • Videre ble den helhetlige planen for Oslofjorden presentert fra Eyvor Kristin Aas fra Miljødirektoratet.

Etter disse presentasjonene ble det avholdt presentasjoner om status og erfaringer knyttet til de ulike arbeidspakkene i prosjektet:

  • Arbeidspakke 1: Bruk av og behov for naturregnskap som forvaltningsverktøy for Oslofjorden
  • Arbeidspakke 2: Eutrofiering versus bevaring av kysthabitat i Oslofjorden
  • Arbeidspakke 3: Fritidsfiske og fuglekikking kontra fiskeforbud og andre konsekvenser av dårligere miljøtilstand i Oslofjorden.
  • Arbeidspakke 4: Bæreevne for allment tilgjengelig rekreasjonsområde kontra bruk
  • Arbeidspakke 5: Private eiendomsverdier langs Oslofjorden eller allment tilgjengelige rekreasjonsområder?

Etter presentasjonene var avholdt var det tid for diskusjon for å utveksle erfaringer og tanker knyttet til arbeidet med de ulike arbeidspakkene.

For å heve blikket utenfor Oslofjorden ble det avholdt fire internasjonale innlegg. Innleggene delte erfaringer med naturregnskap og ga et bredere perspektiv som er nyttig for veien videre i prosjektet:

  • Marine økosystem i Irland med Professor Stephen Hynes
  • Regnskap over naturkapital med Adam Dutton
  • Erfaring med naturregnskap fra Sør-Korea med Jeong-In, Chang
  • Kystforvaltning og naturregnskap med Professor Kristof Van Assche

Dagen ble avsluttet med en middag med utsikt over Oslofjorden fylt med gode diskusjoner og refleksjoner knyttet til et nyttig møte.

Advisory board møte

April 2024

MAREA på seminar om naturregnskap

Wenting Chen (NIVA) presenterte pågående arbeid ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) om havregnskap og rapporterte resultater fra MAREA på et seminar om naturregnskap.

Se opptaket her.

Januar 2024

Ny publikasjon om usikkerhetsanalyse i naturregnskap

Sjekk ut denne publikasjonen som er medfinansert av MAREA og nå er publisert i Ecosystem Services!

Her er noen av hovedfunnene:

  • Konvensjonell piksel telling av satellittbaserte kart fører til skjevhet i arealregnskap av økosystemer.
  • Survey metoder er nødvendige supplement til satellittbaserte kart for å kvantifisere usikkerhet og redusere skjevhet.
  • Enklere økosystemtyper, lengre regnskapsperioder og skreddersydde satellittbaserte kart reduserer usikkerheten i arealregnskap.
  • Det er behov for en standard for revisjon av usikkerhet i økosystemregnskap

Tilgang til publiaksjonen finner du her (på engelsk)

6. september 2023

MAREA konferanse

MAREA årskonferanse ble avholdt på Tjøme den 6. september 2023. Med rundt 80 deltakere fra forskning, forvaltning og privat sektor var konferansen et viktig møtepunkt for å diskutere fremtiden for naturregnskap som et verktøy for å støtte helhetlig planlegging i Oslofjorden. Programmet finner du nede.

Dagen startet med en felles sesjon om naturregnskap i Norge og en introduksjon til MAREA forskningsprosjektet.

  1. Å redde Oslofjorden har prioritet, både nasjonalt og regionalt. Helhetlig plan for Oslofjorden skal supplere og forsterke forvaltningen, og regionale initiativer som fjordsatsingen i Viken fylkeskommune skal bidra til bedre samordning.
  2. Kan vi lære noe av Chesapeake Bay i USA? Her brukes indikatorer og avlastingsmål for å beregne hva som kan tilføres fjorden og bidrar til tiltaksutforming.
  3. MAREA prosjektet undersøker ulike aspekter av naturregnskap for Oslofjorden. Naturregnskap kan bidra til å synliggjøre nytten av Oslofjorden og det er en stor forventing om at det bidra til å beskytte og forbedre tilstanden av Oslofjorden. Men per i dag er bruken av naturregnskap i norsk forvaltningen begrenset.

For å gi deltakerne et bredere perspektiv og få en forståelse av potensialet til naturregnskap, ble sesjonen etterfulgt av to internasjonale innlegg:

  1. Naturregnskap kan brukes for å synliggjøre økonomiske verdier av naturen. Dette er viktig for økonomisk aktivitet, bærekraft utvikling av havet og kyst samfunnet.
  2. Eksempel fra Indonesia: Hvilken effekt har tap av mangrover på arbeidsmarkedet? Og hvordan kan dette påvirke politikkutforming?

Etter hovedsesjonene på formiddagen fordelte deltakere seg på tre forskjellige parallellsesjoner. «Nytt, nyttig og nyttiggjort» var fellestema for de tre sesjonene med ulikt tematisk vektlegging på MAREAs forskningsområder. Hovedformål med parallellsesjonene var å sette søkelyset på gapet mellom forskning og forvaltning for å diskutere hvordan elementer av naturregnskap kan støtte forvaltningens behov.

Parallellsesjon 1: Friluftsliv ved Oslofjorden

Hvilken verdi har friluftsområder langs Oslofjorden og hvordan kan det verdsettes? Deltakerne fikk innblikk i hvordan STRAVA, deltakende GIS, adferdsendringer blant fritidsdykkere og fugletittere og eiendomsprising kan bidra til å sette en verdi på naturen. Og hvordan kan dette brukes i forvaltningen?

Parallellsesjon 2: Kystvannkvalitet, naturtyper og verdier

Hvordan endrer marine naturtyper seg og hvordan kan det verdsettes? Og hva har modellering av kystvannskvalitet å si? Deltakerne diskuterte utfordringer med vannforvaltningsarbeidet og kartleggingen til sjøs, og hvilken kunnskap som trengs for å oppnå bedre kystvannskvalitet.

Parallellsesjon 3: Næringsutvikling i Oslofjorden.

Hvilken næringsutvikling kan være aktuelt i Oslofjorden fremover og hvordan kan naturregnskap brukes som beslutningsstøtte for å løse arealkonflikter? Deltakerne diskuterte potensialet for ulike næringsaktiviteter langs fjorden, hvilke begrensninger forvaltningen legger og hvordan dette kan bli løst.

Dagen ble avsluttet med en paneldebatt med deltaker fra hver parallellsesjon.

  • Nytt – hva er nytt ved det dere har hørt om «naturregnskap» under sesjonene?
  • Nyttig – hvordan kan dette bli nyttig som verktøy i oppfølging av Handlingsplan for Oslofjorden?

Nyttiggjort - hvilke hindringer ser dere for at naturregnskap blir nyttiggjort?

Global Ocean Accounts Partnership har også skrevet om deltakelsen i MAREA-prosjektet.

Les mer her. Se konferansevideoen her.

Seminar og konferanse på Oslofjord
MAREA konferanse

7. september 2023

MAREA har gjennomført sin første forvaltnings-jury

For å knytte videre på den tette dialogen mellom forskning og forvaltning, gjennomførte MAREA prosjektet sin første “forvaltningsjury” den påfølgende dag. Forvaltningsjuryen var sammensatt av at jury panel med representanter fra fylkeskommunene og Oslofjorden Friluftsråd. Forskerne var bedt om å presentere forskningen på en brukervennlig måte basert på noen veiledende spørsmål som var sendt ut på forhånd

  • Hva er formålet med forskningen? (Opplysning, beslutningsstøtte, virkemiddelutforming)?
  • Hvilket element av naturregnskap bidrar forskningen til?
  • Hvor i beslutningsprosessen er dette nyttig?

Presentasjonene ble etterfulgt av en diskusjon med juryen, der jury-medlemmene stilte utfyllende spørsmål og reflektere om anvendbarheten av forskningen. Formålet med dette formatet er å integrere og tilrettelegge for forvaltningens behov slik at potensialet for anvendelse av økosystemvurdering til beslutningsstøtte og andre formål kan økes. Det skal sikre at begge parter får nytte av forskningen: MAREA får drøftet sin forskning så den kan bli bedre tilpasset til forvaltningens behov, og forvaltningen får på sin side bedre forståelse for forskningen. Dette øker potensialet for at økosystemvurderinger brukes i beslutningsprosesser og andre formål.

Evalueringen av prosessen viste at en slik øvelse anses som veldig nyttig for begge partene og notatene fra møtet bidrar til oppfølgingen av prosjektet fremover.

April 2023

MAREA forsker deltok på Symposium on the Oceans In National Income Accounts

Wenting Chen presenterte MAREA prosjektet og fortløpende forskningsresultater på 6th Symposium on the Oceans In National Income Accounts i Busan, Sør Korea fra 26-27 April 2023.

MAREA forsker deltok på Symposium on the Oceans In National Income Accounts

1. desember 2022

Webinar om Oslofjorden og naturregnskap

Kan FNs nye system for naturregnskap hjelpe Oslofjorden på rett kjøl?

Program

Se webinarets opptak her.

Samarbeidsprosjektet MAREA, finansiert av Norges Forskningsråd, skal teste ut hvordan FN-systemet for naturregnskap kan gi beslutningsstøtte til ulike planleggingsnivåer i Oslofjordregionen. Webinaret presenterer første forskningsresultater fra prosjektet.

Webinar om Oslofjorden og naturregnsjap: 1 Desember 2022
Webinar om Oslofjorden og naturregnskap

2. juni 2022

MAREA Rådgivende Styremøte

Det var et MAREA Rådgivende Styremøte 2. juni 2022. Prosjektgruppen inkludert både akademiske og ikke-akademiske partnere deltok på møtet. De internasjonale ekspertene fra National University of Ireland Galway, UNEP WCMC, Det Finske Miljødirektoratet og University of Alberta delte sine erfaringer om regnskap for økosystemer i kystnære økosystemer og kyststyring.

MAREA Oslofjord Rådgivende Styre
MAREA Rådgivende Styremøte